Kuchnia

Food - kuraki

Kurczak słodko-pikantny - Proste i Smaczne Przepisy

Składniki na 3-4 porcji
Czas przygotowania: 30 min marynata + 15 min smażenie

2 piersi kurczaka
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
4 ząbki czosnku
1 niezbyt duży, obrany i pokrojony w kostkę ananas
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki
4 łyżki oleju sezamowego
garść sezamu
1 papryczka chilli pokrojona w talarki
Do podania
ryz jaśminowy
kilka listków kolendry

Przygotowanie:
1. Ananasa obieramy, wykrawamy twardy rdzeń, miąższ kroimy w kostkę, wkładamy całość do miseczki, zalewamy octem ryżowym, miodem, sokiem z limonki, sosem sojowym i zasypujemy cukrem trzcinowym, mieszamy i odstawiamy na ok 1/2 godziny
2. Mięso myjemy, odcinamy zbędne włókna i resztki skóry, kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki, dodajemy pieprz cayenne, paprykę w proszku, obrany i starty imbir, sok z limonki i czosnek pokrojony w plasterki, doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 20 min
3. W woku podgrzewamy olej sezamowy
4. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
5. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki kurczaka razem z marynatą, smażymy ok 3-4 minuty, mieszając, na koniec wrzucamy pokrojone chilli, podsmażamy chwilkę i przekładamy mięso na talerz
6. Na pozostały olej wrzucamy ananasa, bez zalewy, smażymy ok 4 minuty, dolewając po łyżce marynaty żeby ananas nie przywierał do dna woka, na koniec wlać resztę zalewy i usmażonego kurczaka, podgrzewamy całość jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły
7. Podajemy z ryżem jaśminowym, na talerzu dekorujemy danie sezamem i listkami kolendry


To szablonowe danie kuchni azjatyckiej smakuje każdemu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation