Kuchnia

ZUPY

Zupa wietnamska z wieprzowiną - Magazyn Kuchnia

Składniki

35 dag szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
1 i 1/2 łyżki oleju
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 20 dag) pokrojona w cieniutkie paseczki
2 pory
1 łyżka posiekvanego świeżego imbiru
2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka soli
2 szklanki wody
1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 łyżki soku z limonki
1 szklanka kiełków sojowych
1 kubek (mogą być wszystkie razem lub jedno zioło) porwanych liści kolendry
bazylii
mięty

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pocięte pory i imbir. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i rosół. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka, czyli około 10 minut. Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki. Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy garścią ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation