Kuchnia

ZUPY

Portugalska zupa

Składniki:
250 g chorizo*
350 g ziemniaków
225 g mrożonego szpinaku w liściach
2 duże bataty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka oliwy
2 litry bulionu drobiowego
pieprz
sól


Przygotowanie:
Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kiełbasę i podsmażamy chwilę.Wyjmujemy ją do miseczki a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem i posmażamy do momentu,aż cebula sie zeszkli.Wrzucamy oba rodzaje ziemniaków,dodajemy słodką paprykę i zalewamy bulionem.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut,aż ziemniaki będa miękkie.Dodajemy chorizo i szpinak.Gotujemy jeszcze około 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem.
Moje uwagi:
*użyłam ostrego chorizo
dodałam odrobinę papryki chili w proszku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation