Kuchnia

Makarony

MAKARON W PIKANTNYM SOSIE Z OLIWKAMI I KAPARAMI.

Składniki 3 porcje

300g makaronu razowego penne
pół czerwonej papryki
pół łyżeczki drobno posiekanej papryki chili
puszka pomidorów
pół szklanki czarnych oliwek
dwie łyżki odsączonych kaparów
10 filecików anchois
2 ząbki czosnku
dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekane papryki, czosnek (jeden ząbek pokrojony w drobne płatki, drugi wyduszony). Po dwóch minutach dodajemy pomidory, szczyptę pieprzu oraz soli, doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy całe oliwki, drobno posiekane kapary i anchois oraz natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając po czym wrzucamy na patelnię ugotowany wcześniej (al dente) w osolonej wodzie makaron. Dokładnie wszystko mieszamy gotując jeszcze wszystko razem przez 1 minutę. Podajemy od razu po wyjęciu potrawy z patelni, dekorując posiekaną pietruszką lub jej liściem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation