Kuchnia

sałatki

Studio Kuchnia | Soczysta sałatka z kurczakiem


1/2 ananasa

12 truskawek

1 opakowanie fety

1 czerwona cebula

1 świeży ogórek

1 łyżka masła

1 łyżeczka przyprawy do drobiu

1/2 wiązki bazylii

4 gałazki tymianku





Vinaigrette

50 ml oliwy extra vierge

3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Rozgrzać masło na patelni. Filety przekroić na pół,
posypać solą i pieprzem oraz opruszyć przyprawą do drobiu.
Piec przez 5 minut z obu stron. Ananasa obrać oraz przekroić wzdłuż na ćwiartki,
wyciąć twardy rdzeń i pokroić w plasterki. Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz.
W patelni z tłuszczem po kurczaku, upiec ananasa.

Roszponkę opłukać, osuszyć oraz przełożyć do miseczek.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Truskawki opłukać, odciąć ogonki oraz pokroić w ćwiartki.
Ogórka umyć, przeciąć na pół i pokroić w cienkie plasterki.
Wszystko dodać do misek z roszponką.
Kurczaka pokroić w długie plastry i położyć na sałatce razem z ananasem.
Posypać listkami bazylii i tymiankiem oraz okruszyć fetą.

Czosnek obrać, rozgnieść nożem oraz drobno posiekać.
Wszystkie składniki na vinaigrette razem wymieszać.
Sałatkę podać z sosem.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation