Kuchnia

cuisine

KAWOWA PANNA COTTA

Skladniki:
400ml smietanki 36%
100ml mleka
4 lyzki cukru (ja nie dawalam)
2 lyzki zelatyny
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej

Smietanke podgrzac z cukrem prawie do zagotowania. Kawe rozpuscic w 50ml pogdrzanego mleka. Zelatyne namoczyc i rozpuscic w pozostalych 50ml mleka. Do goracej smietanki dodac najpierw rozpuszczona zelatyne, a potem kawe. Kawowa mase wlac do skropionych zimna woda salaterek/foremek i wstawic na kilka godzin do lodowki.

Przed podaniem wlozyc salaterke/foremke na chwilke do goracej wody, tak aby panna cotta latwo sie z niej wyślizgnęła.

Jako dekoracje mozna podac sos czekoladowy (przepis w linku), posypac wiorkami czekoladowymi lub czekoladowymi ziarenkami kawy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation