Kuchnia

bez glutenu

Sernik z jogurtów greckich

800 g jogurtu greckiego - 2 duże opakowania
4 jajka
150 g ksylitolu lub cukru
50 g mąki ziemniaczanej
skórka z połowy pomarańczy
sok z 1/4 pomarańczy
łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie użyć cukru waniliowego, tylko wtedy odejmijcie z przepisu odpowiednią ilość cukru/ksylitolu, aby ciasto nie było zbyt słodkie)
szczypta soli
papier do pieczenia
tortownica o średnicy 22 cm
borówki

Przepis
1

Białka oddzielamy od żółtek. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy z 1/4 pomarańczy sok. Myjemy borówki.
2

Jogurty naturalne przekładamy do naczynia, dodajemy do nich żółtka, ksylitol/cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową oraz sok z 1/4 pomarańczy. Dokładanie mieszamy składniki.
3

Następie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Łączymy delikatnie z masą jogurtową, aby masa zrobiła się delikatna jak pianka.
4

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę. Wkładamy na masę borówki. Pieczemy w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni 60-70 minut - aż cały wierzch się zarumieni.
5

Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation