Kuchnia

bez glutenu

Waniliowa babka budyniowa

Babka pieczona jest bez dodatku mąki. Zamiast niej wypiek bazuje na budyniach waniliowych w proszku. To dzięki nim ma piękny żółty kolor. Jeśli wybierzecie budynie bezglutenowe, otrzymacie bezglutenową babkę. Babka jest bardzo smaczna, miękka i puszysta.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

5 jajek
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
240g masła (ewentualnie margaryny)
5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier:

ok. ½ cytryny
1 szklanka cukru pudru
posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation