Kuchnia

Przekąski

SZALONY CHLEB-PIZZA

Składniki:
1 łyżeczka drożdży
0,75 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki rozdrobnionych oliwek
1,5 szklanki rozdrobnionych ulubionych dodatków
szklanka tartego sera mozzarella
1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże dodać do ciepłej wody i pozostawić na 3 minuty, następnie dodać mąkę, sól, oliwki i własne składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Po wymieszaniu odstawić na jedną godzinę pod przykryciem, na drugą schować do lodówki.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na szerokość formy i owinąć w papier. Posypać serem na wierzchu. Dać ciastu odpocząć przez ok. 20 minut, w tym czasie można rozgrzać piekarnik do 450 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować oliwą (można to zrobić później, po upieczeniu, na ok. 3 minuty ). Piec w najwyższej temperaturze przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation