Kuchnia

kuchnia

Ciasto Wesoły Słonecznik
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę słonecznikową:
słonecznik:
300g słonecznika łuskanego
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
Słonecznik prażymy 5-6 minut na rozgrzanym maśle na patelni, często mieszając. Na dwie minuty przed zdjęciem z ognia wsypujemy cukier. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
puszka masy kajmakowej
350 g margaryny
Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wsypujemy ostudzony uprażony słonecznik( wcześniej warto go przemieszać, jeśli się nieco posklejał)i miksujemy.
Dodatkowo:
½ szklanki mocnego alkoholu
duże opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ ½ masy słonecznikowej
blat biszkoptowy
½ masy słonecznikowej
herbatniki nasączone w alkoholu ( nie żałujemy alko;))
polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation