Kuchnia

ciasta

Ciasto Raffaello
Składniki

2 duże paczki krakersów
1 masło roślinne
200 g wiórków kokosowych

Budyń
(robię z torebki)
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Przygotowanie
Budyń

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozetrzeć to z 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałą częścią cukru, wlać do tego przygotowaną masę i zagotować
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).

Krem budyniowy

Masło pokroić w kostkę i ocieplać przez pół godziny w temp. pokojowej.
Ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać wiórki kokosowe - zmiksować

Przełożenie

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Schłodzić bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation