Kuchnia

gotowanie

KURCZAK FASZEROWANY SZPINAKIEM I SEREM FETA
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
1 pęczek szpinaku,
100g sera feta,
1 ząbek czosnku,
oliwa,
30g masła,
1 łyżka mąki,
½ szklanki białego wina,
½ szklanki bulionu drobiowego,
4-5 łyżek śmietanki 30%,
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz

Listki szpinaku umyć i przelać wrzątkiem na sitku. Odcisnąć w dłoniach (uważając, żeby się nie poparzyć) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i krotko podsmażyć szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć patelnię z ognia, wkruszyć ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem (soli mało, bo feta jest słona).
Filety umyć i osuszyć. Od grubszego końca naciąć nożem wewnątrz każdego filetu długą kieszeń (uważając, by nie przedziurawić mięsa). Do środka nałożyć farsz szpinakowo-serowy. Spiąć wykałaczką, aby mięso trzymało kształt podczas gotowania, a farsz nie wyleciał. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć, aż pojawią się bąbelki. Wówczas wlać wino i bulion, intensywnie mieszając i tak powstały sos zagotować. Dodać natkę pietruszki i śmietankę. Do sosu włożyć filety i dusić je ok. 20 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.
Uduszone mięso wyjąć, usunąć wykałaczki i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu i polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation