Kuchnia

Drób

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

SKŁADNIKI 2 PORCJE, PO 454 KCAL
1 por
2 łyżeczki oliwy extra
1 łyżeczka masła
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej
1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę
250 ml bulionu
szczypiorek
opcjonalnie: chili, sos sojowy

PRZYGOTOWANIE
Na większej patelni na oliwie podsmażyć pokrojonego pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty.
Dodać surową kaszę gryczaną i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać marchewkę z groszkiem (zamrożoną), doprawić wszystko solą, wymieszać i smażyć przez 1 - 2 minuty.
Następnie wlać gorący bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając gotować jeszcze przez 5 minut. Posypać szczypiorkiem oraz chili. Można doprawić sosem sojowym w razie konieczności.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation