Kuchnia

Drób

Skrzydełka w marynacie z majonezem (pieczone razem z ziemniakami)

Łatwe danie, przygotowywane na jednej blaszce z ziemniakami, nie wymaga wiele wysiłku. Skrzydełka zamarynowałam dwie godziny przed pieczeniem i to wystarczyło, by były pyszne, bardzo soczyste i idealnie przyprawione.



Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
czarny mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
ziemniaki, ulubione zioła, sól
kilka łyżek oleju słonecznikowego na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odrzucając końcówki, jak na zdjęciu poniżej. Przekładam je do miski. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszam majonez z przyprawami i powstałą pastą nacieram każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane skrzydełka odkładam pod przykryciem na godzinę, dwie do lodówki.
Blachę polewam olejem, pośrodku układam pokrojone w łódki, przyprawione ziołami i solą ziemniaki, a po bokach kawałki skrzydełek. Całość dokładnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piekę w temperaturze 210 stopni C. przez ok. 1,2 godziny. Po tym czasie sprawdzam, czy wszystko jest miękkie i ewentualnie dopiekam jeszcze chwilę bez folii.

http://sio-smutki.blogspot.com/2017/04/skrzydeka-w-marynacie-z-majonezem.html?m=1#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation