Kuchnia

Kuchnia duńska

Danisze z syropem klonowym i orzechami pekan (maple pecan danish)

Składniki na 12 sztuk:

1 płat ciasta duńskiego, wg tego przepisu

Nadzienie:

60 ml syropu klonowego
1/4 szklanki brązowego cukru
40 ml golden syrupu
40 g masła
40 ml śmietany kremówki
1 duże żółtko
120 g posiekanych orzechów pekan, podprażonych

Ponadto do dekoracji:

około 20 połówek pekanów, posiekanych, do dekoracji (nie podprażonych)

Wszystkie składniki (oprócz orzechów) wymieszać, szczególnie dokładnie rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało się, że zbyt mocno - można rozrzedzić delikatnie syropem klonowym).

Rozwałkowane na około 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów.
Na środek każdego nałożyć nadzienie (około 4 -5 łyżeczek, tak 'na oko', by warstwa nie była zbyt gruba), rozsmarować.
Z boku prostokąta zrobić ukośne nacięcia.
Na każdym pasku, do dekoracji, jeszcze jedno nacięcie, w środku każdego paska.
Składać ciastko, poczynajac od góry, kładąc paski na przemian.
Zakończyć, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 h w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste.
Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Posypać orzeszkami.

Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Przed podaniem warto polać syropem klonowym lub golden syrupem..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation