Nauka i natura

zdrowie

Większość z nas lubi połączenia takich produktów, o których ktoś inny nawet by nie pomyślał, że można ze sobą połączyć. Dokładnie jest w tym przypadku.

Już sama nazwa '' kiszonych cytryn'' wydaje nam się absurdalna, ale uwierzcie nam, nigdy wcześniej nie próbowaliście czegoś bardziej aromatycznego.

Zastanawiacie się na pewno do czego można użyć takich cytryn ? Otóż jak się okazuje jest to idealny dodatek do sosów, duszonych warzyw, mięs, sałatek, ryżu, kaszy i kuskusu, a bakłażan wprost nie chce smakować bez nich. Niektórzy jedzą je nawet na kanapkach!




Poniżej podpowiadamy jak ukisić cytryny :

Składniki na czterolitrowy słój (najlepiej sprawdź ile się zmieści do słoika i odpowiednio dopasuj ilość)

• 16 cytryn
• 8 cytryn do wyciśnięcia soku
• 300 g grubej soli najlepiej morskiej
• garstka kolorowego pieprzu
• 1 laska cynamonu
• kilka listków laurowych
• woda mineralna lub przegotowana
1. Cytryny umyć. Do kiszenia wybrać najładniejsze. Naciąć na krzyż, ale tak żeby się nie rozpadły. Każdą cytrynę wypęłnić łyżką soli morskiej i zamknąć. Następnie ciasno ułożyć w słoju.

2. Z pozostałych cytryn wycisnąć sok.

3. Pieprz, cynamon i listki laurowe włożyć do słoja i zalać wyciśniętym sokiem z cytryn. Można do słoja dosypać jeszcze soli, jeśli zostało z tych 300 gramów.

4. Na koniec zalać wodą tak, aby uzupełnić słój i zakryć wszystkie cytryny. Zakręcić słoik i postawić w ciemnym miejscu na 4 tygodnie.
Gotowe kiszone cytryny trzeba przechowywać w lodówce, więc jeśli nie masz miejsca na duży słój, przełóż je do mniejszych słoików. Mogą stać 6 miesięcy, a nawet dłużej.

Nie można nie wspomnieć o najważniejszym – zdrowie. W kiszonych cytrynach kilkukrotnie zwiększa się ilość użytecznych substancji. Dzięki czemu są jeszcze zdrowsze niż świeże!

Podziel się z innymi i wypróbuj koniecznie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation