Kuchnia

kuchnia

Ciasto z jabłkami i kokosową pierzynką

Składniki na blachę o wym. Około 25/32cm:

na biszkopt cieniutki/lub grubszy:

3 duże jajka / 5 dużych jajek

100 g cukru / 160 g cukru

75 g mąki tortowej / 100g mąki tortowej

30 g skrobi ziemniaczanej / 50 g skrobi ziemniaczanej

na warstwę jabłkową:

6-7 średnich jabłek

łyżeczka soku z +cytryny

6 łyżek cukru

3 i 1/2 szklanki wody

LUB duży słoik kompotu jabłkowego

3 budynie waniliowe + 1/2 szklanki zimnej wody

na kokosową pierzynkę:

125 g masła (ewentualnie pół kostki margaryny do pieczenia)

1 szklanka cukru

125-150 g wiórków kokosowych

1 jajko



Zrobić biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypywać partiami przesiane przez sitko mąki delikatnie mieszając całość wyłączonym mikserem lub szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Biszkopt z 3 jaj piec max 20 minut, a biszkopt z pięciu jaj pieczemy około 25-30 minut.

Przygotować duży słoik kompotu jabłkowego (należy wtedy uzupełnić syrop wodą, by łącznie były w garnku 3 i 1/2 szklanki płynu, można dosłodzić i na tym ugotować budyń) lub ugotować kompot na świeżo. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, umieścić je w garnku, dodać wodę, cukier, łyżeczkę soku z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu, aż kompot zacznie delikatnie wrzeć. Tak gotować około 7 minut, jabłka powinny zmięknąć.

Wyjąć jabłka i układać je na przestudzonym biszkopcie. Na powstałym kompocie ugotować budyń. Proszki budyniowe rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody i wlać do wrzątku, energicznie mieszać, aż masa zacznie ponownie wrzeć. Od razu wylać na biszkopt z jabłkami, wyrównać.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C- najlepiej grzanie tylko od góry. Przygotować warstwę kokosową. W rondelku roztopić masło , dodać cukier i zagotować. Wsypać kokos i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, następnie wbić jajko (najlepiej schłodzone w lodówce) i ponownie energicznie zamieszać. Przełożyć całość na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Umieścić w piekarniku i zapiekać przez około 8-10 minut, aż do wyraźnego zazłocenia się ciasta z wierzchu. Wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation