Kuchnia

kuchnia

Buraczki z papryką na zimę


Składniki na 6 słoików o pojemności 400 ml:

1,5 kg buraków ćwikłowych (waga po obraniu i oczyszczeniu)
550 g papryki czerwonej (lub innej kolorowej)
300 g cebuli
150 ml oleju

Zalewa:

160 ml wody
160 ml octu 10%
4 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżeczka soli
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego

Umyte i obrane buraki gotuję w wodzie, aż będą miękkie. Po ostudzeniu ścieram na dużych oczkach tarki.
W międzyczasie przygotowuję zalewę. W garnku doprowadzam do zagotowania wodę z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim.
Cebulę obieram i siekam ćwierćplasterki. Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę do zeszklenia. Wtedy dodaję pokrojoną paprykę i smażę ok. 5 minut aż nieco zmięknie.
Podsmażone warzywa dodaję do startych buraków i dokładnie mieszam. Do suchych i wyparzonych słoików nakładam sałatkę delikatnie ugniatając, po czym wlewam przestudzoną zalewę i szczelnie zakręcam.
Słoiki z sałatką pasteryzuję w dużym garnku wypełnionym ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoiczków przez ok. 20 minut. Po czym wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam w tej pozycji do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation