Kuchnia

Placuszki * racuszki

Placki twarogowe

SKŁADNIKI 2 - 4 PORCJE
250 g twarogu
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
3 czubate łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej) i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
PROPOZYCJA PODANIA
jogurt grecki lub naturalny / miód / owoce / dżem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation