Kuchnia

Placuszki * racuszki

TORTILLA - ŁATWA DO ZWIJANIA, NIE ŁAMIĄCA SIĘ - składniki:


1 szklanka mąki pszennej lub mąki kukurydzianej
4/5 szklanki wody
1/5 szklanki oleju
sól
TORTILLA - ŁATWA DO ZWIJANIA, NIE ŁAMIĄCA SIĘ - sposób przygotowania: Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem. Po wielu bataliach z łamiącą się tortillą nareszcie wpadłem na niezły pomysł:
Do garnka wsypujemy szklankę mąki, do tego dodajemy 1/5 szklanki oleju, 4/5 szklanki wody i przyprawiamy do smaku (można zamiast soli dodać przeróżne zioła), wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej mieszanki. Z tych proporcji wychodzą mi 3 placki.
Mikstura powinna mieć konsystencję ciasta na naleśniki, więc trzeba sprawdzić "na oko" czy któregoś składnika (tj. wody/mąki) nie daliśmy za dużo lub za mało.
Na rozgrzanej patelni (największej jaką mamy w domu) bez tłuszczu (nie musi być to patelnia teflonowa) wlewamy ciasto rozprowadzając je okrężnymi ruchami. Ciasto nie powinno przywierać dzięki temu, że dodaliśmy olej. Kiedy ciasto się zetnie i zarumieni przewracamy na drugą stronę i czekamy do tego samego momentu.
Ciasto da się zwijać bez problemów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation