Kuchnia

Ziołowy zakątek

Naturalne antybiotyki:

5. Tymianek (macierzanka)
Ty­mian­ko­wy ole­jek ete­rycz­ny ma wła­ści­wo­ści prze­ciw­pa­so­żyt­ni­cze, grzy­bo­bój­cze i bak­te­rio­bój­cze (zwal­cza m.​in. tak czę­sto opor­ne na an­ty­bio­ty­ki pa­cior­kow­com). Ole­jek dzia­ła rów­nież roz­kur­cza­ją­co i wy­krztu­śnie, dla­te­go sto­su­je się go czę­sto, by zła­go­dzić ka­szel i chryp­kę. Napar z ty­mian­ku za­le­ca się w do­le­gli­wo­ściach tra­wien­nych (ty­mia­nek po­bu­dza wy­dzie­la­nie soków tra­wien­nych), sto­su­je się go rów­nież jako śro­dek od­ka­ża­ją­cy do prze­my­wa­nia nie­wiel­kich ran, w sta­nach za­pal­nych skóry, trą­dzi­ku.
Ole­jek ty­mian­ko­wy może po­draż­niać błony ślu­zo­we, nie po­win­ny go uży­wać ko­bie­ty w ciąży (po­bu­dza ma­ci­cę). Z tych wzglę­dów przed za­sto­so­wa­niem czy­ste­go olej­ku na­le­ży skon­sul­to­wać się z le­ka­rzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation