Kuchnia
Zrolowani
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM
Składniki na ciasto:
250g ser żółty
3 jajka
3 łyżki majonez
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylia
Składniki na farsz:
pojedyncza pierś z kurczaka (300g)
kilka sztuk pomidorów suszonych (100g bez zalewy)
150g pieczarek
1 cebula
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. PIEKARNIK
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu, opcja góra i dół.
2. CIASTO (5 min)
Do miski wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je trzepaczką lub widelcem. Dodajemy 3 czubate łyżki majonezu i mieszamy razem do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy stary żółty ser, bazylię oraz oregano (po pół łyżeczki), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. WYKŁADANIE CIASTA (3 min)
Blachę od ciasta (dużą) lub zwykłą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (folię aluminiową odradzamy, bo spróbowaliśmy i się kleiło do ciasta!). Dla pewności smarujemy papier odrobiną masła lub oleju. Na to wykładamy dokładnie na sam środek ciasto, które następnie delikatnie rozsmarowujemy na kształt prostokąta, na prawie całą szerokość blaszki do ciasta lub ¾ szerokości blachy od piekarnika. Rogi papieru lekko zawijamy aby ciasto nie wyszło poza nie (wtedy się przypali). Wkładamy całość do piekarnika na środkowy rożen na ok. 20 min, po 15 min sprawdzając czy nie rumieni się zbyt mocno. Kiedy będzie przyrumienione na złoto czas wyciągnąć je z piekarnika do wystygnięcia.
4. FARSZ
Jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które mają w sobie dużo wody muszą być uprzednio usmażone (jak pieczarki). Cebulę zawsze warto podsmażyć, ponieważ wtedy nada potrawie lepszy smak.
5. CEBULA (5 min)
Kroimy ją w dowolny kształt i podsmażamy ok. 3 min a odrobinie oleju z dodatkiem szczypty soli na średnim ogniu, aż lekko się przyrumieni.
6. PIECZARKI (5 min)
Można je pominąć, jeśli nie chce Wam się smażyć niczego oprócz cebuli.
Umyte, drobno pokrojone dodajcie do posmażonej cebulki. Smażcie, mieszając od czasu do czasu ok. 5 min aż większość wody wyparuje. Posypcie solą oraz pieprzem.
7. PIERSI Z KURCZAKA (3 min)
Mięso oczyśćcie z białych włókien, a następnie posiekajcie na drobno (jakbyście chcieli zrobić z nich papkę), im drobniej tym lepiej. Jak wam się nie chce, pokrójcie chociaż w drobną kostkę. Pokrojone piersi z kurczaka posypcie pół łyżeczki curry, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzućcie go do miski i dorzućcie podsmażoną cebulę oraz pieczarki.
8. SUSZONE POMIDORY (2 min)
Pomidory odsączcie je z zalewy i pokrójcie w drobną kostkę. Dorzućcie do reszty farszu i dokładnie wymieszajcie. Nadzienie gotowe!
9. KONIEC PIECZENIA CIASTA (5 min)
Jak już wyżej pisaliśmy, ciasto po 15-20 min wizycie w piekarniku powinno być podpieczone na złoto. Po wyciągnięciu i wystygnięciu (na tyle, aby nie parzyło w ręce) zabieramy się za nakładanie farszu. Piekarnika nie wyłączamy, gdyż za chwilę znowu będzie potrzebny.
10. NAKŁADANIE FARSZU (3 min)
Ciasta nie ściągamy z papieru, tylko od razu kładziemy na nie farsz – równomiernie pokrywamy nim ciasto, zostawiając jeden dłuższy róg pusty na ok. 1-2 cm a resztę rogów na nie więcej niż 1 cm (zapobiegnie to wyciekaniu farszu na boki).
11. ZAWIJANIE CIASTA (2 min)
Ciasto rolujemy, zaczynając od szerokiej strony wypełnionej farszem w kierunku tej, która ma 2 cm pustej przestrzeni. Jeśli farszy wycieka nam bokami, wpychamy go palcami do środka. Ciasto zawijamy bardzo ciasno, wtedy mamy pewność, że rolada serowa nam się nie rozleci.
Przyznamy się, że my popełniliśmy błąd, stosując folię aluminiową, ponieważ przykleiła nam się do ciasta i trochę czasu zajęło nam jej zdejmowanie. Dlatego zalecamy użycie papieru do pieczenia, którym powinniście sobie pomagać w trakcie zawijania rolady i zdejmować go za każdym jednym „kółkiem” zrobionym podczas rolowania. W sumie to tak, jakbyście rolowali papierosa :D. Jak już zrolujecie całość, czas na pieczenie.
12. PIECZENIE ROLADY
Gotową roladę włóżcie do piekarnika na 40 min do temperatury 180 stopni. Po pół godziny możecie obrócić ją do góry nogami, aby dół za bardzo się nie spiekł.
MA==