Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

kruche ciasto ze śliwkami, morelami i budyniową pianką

Składniki:
Ciasto

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki śmietany 18%
4 żółtka (białka zostawiamy), jeśli jajka są małe to 5-6
250 g masła
odrobina kakao
śliwki, morele, jeżyny
odrobina bułki tartej


Wszystkie składniki (oprócz kakao) zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Będzie miękkie i elastyczne. Dzielimy na dwie części, jedną większą (na spód) i mniejszą (na wierzch). Większą część rozwałkowujemy, wyklejamy nią formę (25 cm na 30 cm) i lekko oprószamy kakao (rozprowadzamy je palcami po cieście - dzięki temu unikniemy namoknięciu ciasta). Na ciasto układamy owoce (nie powinno być ich za dużo) otwarciem do góry. Lekko posypujemy bułką tartą, aby wchłonęła nadmiar soku.
Pianka budyniowa

4 białka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem


Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, po każdej miksując. Po dodaniu ostatniej miksujemy jeszcze ok. 3 min. Masa powinna lśnić.
Do tej masy dodajemy budyń i chwilkę całość miksujemy.

Pianę wykładamy na owoce.
Resztę ciasta dzielimy na małe kawałeczki i układamy na pianie.
Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę (jeśli wierzch szybko się zarumieni, należy przykryć go folią aluminiową i dalej piec).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation