Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Pyszne ciasto z kawą zbożową od Pani Zuzi

Biszkopt kawowy:

6 jajek
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
1/2 szkl. kawy zbożowej (proszek)
3/4 szkl. mąki
1 łyżka octu
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt jasny:

3 jajka
1/2 szkl. drobnego cukru
1/2 szkl. mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa:

500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 cukry wanilinowe
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
Dodatkowo:

100-150 g czekolady mlecznej
50 g płatków migdałowych, podprażonych na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Żółtka rozcieramy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy w 2-3 partiach. Wlewamy olej, krótko miksujemy. Przesianą mąkę łączymy z kawą. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy sypkie składniki z masą jajeczną. Przelewamy na blaszkę (21×28 cm, ewentualnie nieznacznie większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Białka na biszkopt jasny ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy do połączenia po każdym dodaniu. Pod koniec miksowania wlewamy olej. Do masy przesiewamy mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia, delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Przelewamy ciasto do blaszki o takich samych wymiarach, jak piekliśmy ciasto kawowe. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut (do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy).

Pół szklanki mleka odlewamy, dodajemy do niej po jednej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz oba cukry wanilinowe. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Resztę mleka razem z cukrem kryształem doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje wlewamy mieszankę z mleka i mąki i ciągle mieszając gotujemy budyń (do zgęstnienia). Od razu dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy aż się roztopi (ja w tym momencie zwykle używam drewnianej pałki do ucierania, takiej z okrągłą końcówką).

Połowę gorącej masy budyniowej wlewamy na blat kawowy, wyrównujemy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Wylewamy resztę masy, równo rozprowadzamy, po czym dajemy na górę drugi kawowy biszkopt.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą z roztopionej czekolady. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation