Kuchnia

przepiśnik

Cynamonowe herbatniki

Aby ciastka nabrały odpowiedniej chrupkości muszą przynajmniej 1 dzień przeleżeć, ja po wystudzeniu przekładam herbatniki do koszyczka wiklinowego. Własnoręczne przygotowywanie takich ciastek przed świętami razem z dzieciakami to dość duży bałagan, ale jeszcze większa frajda :) Polecam.


Cynamonowe herbatniki

Cynamonowe herbatniki

Cynamonowe herbatniki

Receptura na ok 48 sztuk:

340 g mąki pszennej uniwersalnej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cynamonu (niezbyt czubata)

Dokładnie wszystkie suche składniki wymieszaj. A następnie dodaj do miski:

225 g masła

Zagniataj dłońmi posiekane masło z suchymi składnikami aż powstaną grudki, podobne do kruszonki. Teraz dodaj:

3/4 szklanki mleka zimnego

Szybko zmiksuj lub zagnieć ręką dość klejące ciasto. Przełóż ciasto na blat bardzo obficie oprószony mąką - mnie wyszło około półtora szklanki, ale na początek wysyp 1 szklankę. Szybko zagnieć ciasto w zwartą elastyczną kulę. Podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Szklanką wykrawaj okrągłe kształty - ja dodatkowo wygniotłam na wierzchu każdego krążka wzorek spodem szklanki do drinków. Krążki ciasta układaj na blaszce, możesz zachować niewielki odstęp, ponieważ ciastka nie rozrastają się zbytnio. Piecz w gorącym piekarniku przez 15 minut. Temperatura pieczenia to 220*C / 430*F.


Udanego podwieczorku :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation