Kuchnia

przepiśnik

Muffinki z orzechami

Składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15 ml)
- 160 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 280 ml maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 75 g stopionego masła
- 100 g orzechów włoskich
- 140 g jagód lub borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
W jednym naczyniu umieścić roztrzepane jajka, maślankę, wanilię i stopione masło. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki oraz 3/4 orzechów. Wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, pozostałymi orzechami posypać po wierzchu. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation