Kuchnia

przetwory

Kanapkowy sos curry z cukinii

Składniki

3 małe cukinie (u mnie waga łączna 1.8 kg)
6 średniej wielkości cebul
1 duża główka czosnku
3 kopiaste łyżki przyprawy curry (u mnie średnio-ostra)
1/2 kg cukru
1 szklanka octu
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki soli

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Do miski wkładamy cukinię razem z cebulą, czosnkiem i solą.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Po kilku godzinach odciskamy ją lekko z nadmiaru soku (nie za dużo) i wkładamy do wysokiego garnka z grubym dnem (bo pryska), a następnie dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając.

Podduszoną gorącą cukinię blendujemy ( ja zmiksowałam ją w mikserze do koktajli).

Do gładkiego kremu z cukinii dodajemy przyprawę curry, cukier, ocet i pieprz.

Dokładnie mieszamy i gotujemy tak około 5-8 minut na wolnym ogniu, tak aby sos pobulgotał kilka minut.

Gotowy, gorący sos przelewamy do małych wyparzonych słoiczków.

Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięci, następnie wkładamy do garnka wyłożonego ścierką, zalewamy gorącą wodą i pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Ugotowane odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos dobrze się przechowuje i zyskuje na smaku z czasem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation