Kuchnia

przetwory

POWIDŁA MORELOWE

Składniki:

2 kg moreli (odpestkowanych)
300 g cukru
5 - 6 łyżek soku z cytryny
½ szklanki wody



Wykonanie:

Morele myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki i dajemy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Wlewamy wodę, sok z cytryny i stawiamy na ogień. Pod garnek dobrze jest podłożyć płytkę zabezpieczającą przed przypaleniem. Trzymamy na ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 40 minut ( aż owoce rozgotują się).

Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przecieramy przez sitko (niekoniecznie, jednakże ja tak robię, wówczas powidła są delikatniejsze w smaku).

Ponownie stawiamy na ogień z płytką zabezpieczającą i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 40 minut. mieszając od czasu do czasu.

Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Po ok. 5 minutach odwracamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation