Kuchnia

ZUPKI NA LATO

Zupa krem z cukinii -

Składniki:

1 duża cukinia
4 duże ziemniaki
1 czerwona cebula
1 pietruszka
mały kawałek selera
1-2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
łyżka oliwy z oliwy lub oleju
125 g serka mascarpone
sól, świeżo mielony czarny pieprz, tarta gałka muszkatołowa
prażony słonecznik

Cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany tłuszcz. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę podsmażaj. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w cząstki cukinię (jeśli skóra cukinii jest twarda – obierz ją), podsmaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia nieco zmięknie.

Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę zdejmij z ognia, całość zmiksuj na gładki krem, dodaj serek mascarpone, lekko podgrzej (nie gotuj).

Podawaj na gorąco z prażonym słonecznikiem albo z grzankam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation