Kuchnia

ZUPKI NA LATO

Zupa warzywna | Smakowity Kąsek

Składniki:

2 udka
ok. 2l wody
włoszczyzna (marchew, pietrucha, seler, por)
1 duża cukinia
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta chili
płatki pomidorów (suszone- można pominąć)
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka kaszy pęczak

Udka wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera, także por. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ok. 30 minutach gotowania naszego wywaru dodajemy do zupy pokrojoną cukinię. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut- do miękkości warzyw. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy także kurkumę i płatki pomidorów.Kaszę odcedzamy z wody, w której się gotowała, dodajemy do zupy warzywnej. Przed podaniem warzywa kroimy w plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation