Kuchnia

szynkowar

Szynka drobiowa z podudzi kurczaka

Składniki:
1200g podudzi kurczaka ze skórką (ok 1 kg czystych bez kości)
12g tj ok. 2,5 płaskiej (!) łyżeczki soli peklowej
1-2 małe (!) ząbki czosnku przeciśnięte
biały pieprz
średnia szczypta chili



Podudzia kurczaka wyluzować z kości i pokroić na małe kawałki. (wg własnego uznania. Można też zmielić). Skórki zmielić w malakserze - będą doskonale wiązały całość i utworzą pyszna galaretkę :). Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręką. Doprawić. Do szynkowara wsadzić woreczek i upchać do niego dokładnie mięso. Woreczek zakręcić a górę szynkowara docisnąć sprężyną i zamknąć. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wyjąć, wstawić do dużego garnka i zalać do wysokości rantu zimną wodą. Postawić na gazie i podgrzewać do osiągnięcia temp. 90 stopni. Od tego momentu zmniejszamy ogień i parzymy ok. 1 godziny i 40 minut. Po tym czasie szynkowar wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie, a następnie wstawić na noc do lodówki. Rano delikatnie wyjąc woreczek i już możemy cieszyć się pyszną wędlinka na śniadanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation