Kuchnia

szynkowar

Składniki:
Szynka z szynkowara

1 kg szynki wieprzowej
3 łyżki soli do peklowania
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
10 szt angielskiego ziela
10 szt ziaren pieprzu
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki żelatyny
pieprz mielony



Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić. Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce. Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation