Kuchnia

Zimowe konserwowe pychoty

Aromatyczne powidła śliwkowe | Talerz zdrowia

Składniki na 40 porcji:
- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- 100 g cukru brązowego (1/2 szkl.)
- 200 g pomarańczy (1 mała)
- po kawałku (ok.6-8 cm)
laski cynamonu i wanilii
- 5-6 goździków
- 2 łyżki rumu

Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować z pestek,
pokroić w ósemki. Pomarańcze obrać, kawałek skórki odłożyć, sok wycisnąć.
Do śliwek dodać cukier, sok pomarańczowy, rum, cynamon, wanilię oraz goździki nabite na kawałek skórki z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny, aby owoce puściły sok. Po tym czasie gotować na wolnym ogniu przez około 4 godziny, często mieszając drewnianą łyżką. Gdy większość płynu odparuje (pod koniec gotowania
objętość powinna się zmniejszyć mniej więcej o połowę), zestawić z ognia i wyjąć przyprawy (cynamon, skórkę z goździkami). Gotowe powidła przełożyć do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Po napełnieniu słoiki szybko zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

http://www.talerzzdrowia.pl/przepisy/slodko/aromatyczne-powidla-sliwkowe/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation