Kuchnia

Makarony

Mini lasagne pieczone w formie na muffiny | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
12 SZTUK
1/2 porcji SOSU BOLOŃSKIEGO*
1 porcja SOSU BESZAMELOWEGO
1 opakowanie płatów lasagne (ok. 500 g)
ok. 70 g parmezanu
bazylia lub natka do dekoracji

POTRZEBNE BĘDĄ
forma na muffiny
papier do pieczenia


PRZYGOTOWANIE
Przygotować SOS BOLOŃSKI z 1/2 porcji. Przygotować SOS BESZAMELOWY z 1 porcji składników.
Płaty lasagne wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 7 minut, aż będą ugotowane al dente. Wyłożyć na blat i trzymać oddzielnie aby się nie posklejały.
Wgłębienia w formie na muffiny posmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wgłębień wyłożyć płatami lasagne (jak widać na zdjęciu poniżej), docinając je nożyczkami.
Wyłożyć po łyżce sosu bolońskiego, następnie rozsmarować pełną łyżeczkę sosu beszamelowego i posypać parmezanem. Ponownie położyć wycięty makaron (tym razem tylko na dnie) oraz wyłożyć sos boloński, beszamelowy i parmezan. Powtórzyć z jeszcze jedną warstwą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę do piekarnika i piec przez ok. 20 - 25 minut. Po upieczeniu mini lasagne wyjąć z wgłębień i odstawić na 5-7 minut aby nieco zastygły. Udekorować bazylią lub natką przed podaniem.

WSKAZÓWKI

* lub 1 porcja SZYBKIEGO SOSU A'LA BOLOGNESE lub 1/2 porcji WEGETARIAŃSKIEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation