Kuchnia

kulinarne II

Śledzie korzenne | Pink Hungry
składniki:

800 g śledzi typu Matjas, bez zalewy
1 – i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 listków laurowych
3 nasiona jałowca
7 ziaren ziela angielskiego
1 nasiono kardamonu, lekko rozgniecione
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczki białej gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 – 3 gwiazdki anyżu
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 cebule
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu

wykonanie:

Śledzie wypłuczcie z zalewy w zimnej wodzie, ułóżcie w płaskim naczyniu i zalejcie zimną wodą tak, żeby przykrywała ryby. Odstawcie na ok 2 godziny
Wypłuczcie ryby i z powrotem przełóżcie do czystego naczynia. Cebulę pokrójcie w piórka, przełóżcie do miski, dodajcie 1 szklankę oleju, przyprawy, sos Worcestershire, sos sojowy, miód, sok z cytryny, gorczycę i dokładnie wymieszajcie. Zalewę przelejcie do naczynia ze śledziami. Powinna przykryć ryby, jeżeli jest jej za mało, dolejcie oleju
Przykryjcie szczelnie folią i wstawcie do lodówki najlepiej na kilka dni, żeby przyprawy się przegryzły
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation