Kuchnia
Jedzonko
Kopytka / Gnocchi dyniowe
SKŁADNIKI
4 PORCJE
500 g ugotowanych lub UPIECZONYCH ziemniaków, tłuczonych
500 g pieczonej dyni*, zmiksowanej
150 g mąki pszennej + do podsypania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki tartego sera*
po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz opcjonalnie gałki muszkatołowej
1 jajko
1 żółtko
* użyłam pomarańczowego cheddara, może być parmezan, ser feta, ser kozi w roladzie lub inny dobry ser żółty.
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Przygotować i odmierzyć purée z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (purée dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy mogli dodać mniej mąki, więc kluseczki będą delikatniejsze i bardziej miękkie po ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić.
Na stolnicę przesiać obydwie mąki (jeśli ziemniaki były pieczone, być może nie cała mąka będzie potrzebna), dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, dodać drobno starty lub pokruszony ser, doprawić papryką i opcjonalnie gałką muszkatołową, wszystko posiekać nożem.
Dodać jajko i żółtko, połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1,5 cm. Szklaneczką wyciąć małe kółka i pozostawić je na stolnicy.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, wrzucić połowę kopytek i gotować na większym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię. Gotować jeszcze przez kilkanaście sekund, następnie wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Zagotować ponownie wodę i powtórzyć z resztą klusek. Złączyć resztki ciasta i wyciąć kilka ostatnich kopytek.
PROPOZYCJA PODANIA
Ze smażoną na maśle szałwią, lub z GULASZEM, SOSEM GRZYBOWYM lub PIECZARKOWYM. Jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do ŻEBEREK WIEPRZOWYCH lub JAGNIĘCYCH.
Masło szałwiowe: 50 g masła (najlepiej klarowanego) / listki z pęczka (doniczki) szałwii / sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je aż zacznie skwierczeć, wówczas usunąć zebraną na powierzchni pianę. Do czystego masła włożyć listki szałwii i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.
WSKAZÓWKI
* Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
MA==