Kuchnia

Jedzonko

Kuchnia w zieleni: Kurczak w płatkach kukurydzianych
Składniki:

4 pałki z kurczaka
słodka papryka
ostra papryka
sól
1 ząbek czosnku
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki
1 jajko
1,5 szklanki płatków śniadaniowych kukurydzianych
olej do smażenia




Kurczaka na ok. 2 - 3 godz. przed podaniem marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, soli i czosnku (jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków, może pominąć ostrą paprykę).



W misce przygotowujemy masę z jajka, mąki i mleka. Powinna mieć jednolitą konsystencję.
W osobnej miseczce rozkruszamy płatki, dodajemy słodką paprykę i sól.
Kurczaka obtaczamy najpierw w masie z mleka, mąki i jajka, a następnie w płatkach.



Smażymy do zarumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie wkładamy do piekarnika, aby się dopiekły (temp. ok. 140 stopni), czas zależy od wielkości pałek (u mnie ok. 35 minut).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation