Kuchnia

ciasta

Składniki:

- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu lub spirytusu

Margaryne utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać, dodać cukier waniliowy, proszek, mąkę i ocet dalej ucierać. Na koniec dodać pianę z białek i lekko wymieszać (do połączenia składników).
Formę do gotowania babki wysmarować tłuszczem, włozyć ciasto, zamknąć formę i gotować pod przykryciem 1 godzinę.
(Babkę zanurzamy do 1/2 wysokości we wrzącej wodzie! - podczas gotowania wodę trzeba uzupełniać jeśli wyparuje)
Po tym czasie przełożyć babkę na talerz i zostawić do wystygnięcia.

Polewa:

- 1 szkl cukru pudru
- 5 łyżeczek ciemnego kakao
- łyżka masła
- odrobina wody

Wszytskie składniki mieszać w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation