Kuchnia

kuchnia

Pielmieni

ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
1 jajko
sól

farsz mięsny:
250 g wieprzowiny mielonej (łopatka)
150 g wołowiny mielonej (łopatka)
100 g zmielonego boczku wieprzowego lub mielonej baraniny (łopatka)
½ startej dużej cebuli
2 ząbki startego czosnku
pieprz, sól


Mięso, startą cebulę i starty czosnek wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wstawić do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Z mąki, wody, jajka oraz soli wyrobić ciasto na pierogi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odłożyć na godzinę do lodówki. Sposób formowania ciasta jest taki sam, jak w przypadku polskich kopytek - gotowe ciasto podzielić się na 6 części, z każdej części uformować wałek grubości palca, dokładnie obtaczając go w mące. Wałek pociąć na kawałki, tak jak w przypadku kopytek. Z każdego „kopytka” wyrabiać małe placuszki na stolnicy posypanej mąką. W środku każdego placuszka umieścić kulkę mięsa. Zalepiać tak jak pieroga, skręcając tworząc kształt przypominając wyglądem tradycyjne rosyjskie kokoszniki (nakrycie głowy).
Gotować pielmieni we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z odrobiną octu, grubo posiekaną natką pietruszki i gęstą kwaśną śmietaną.


Czytaj wiecej:
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/pielmieni_8846.html#ixzz3DW7cj6IQ
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation