Kuchnia

KUCHNIA

BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
2 bakłażany (każdy po 250-300 g)
1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 g mięsa mielonego (u mnie mięso z szynki)
300 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
80 g startego grana padano
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ i siekamy. Połówki bakłażanów lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy miąższ bakłażanów, krótko przesmażamy. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy oregano, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli pomidory puszczą zbyt wiele soku, należy go odparować. Zawartość patelni łączymy z natką i serem. Bakłażany płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, wypełniamy farszem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut lub do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation