Wnętrza

Home

Ciasto kakaowe z grysikiem i jagodami

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

5 żółtek
2 białka
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
7 łyżek wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

3 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła

dodatkowo:

3 białka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka jagód


Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.

Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.

Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.

Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation