Wnętrza

Home

babka ziemniaczana


1 kg ziemniaków
2-3 duże cebule
100 g mąki pszennej
kawałek wędzonego boczku
kawałek kiełbasy
2-4 jaja, zależnie od ilości ziemniaków
sól, pieprz
zioła do posypania po wierzchu : oregano, majeranek tymianek
odrobina oleju i bułki tartej do wysmarowania i obsypania formy
opcjonalnie drobno posiekany por, tartą marchew, czosnek


Boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy na patelni, gdy trochę się wytopi i zezłoci, dodajemy kiełbasę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy, aż cebula uzyska złoty kolor.
Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki.
Utarte ziemniaki przełożyć na sitko,żeby odciekły.
Z wody wytrąci się krochmal, który potem dodać do ziemniaków.
Dodajemy zesmażone dodatki, przyprawiamy
do smaku przyprawami.
Dodajemy jajka, mąkę i mieszamy.
Przelewany do foremki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą.
Po wierzchu sypiemy ziołami i nakładamy kilka paskow boczku .
Babkę pieczemy w 200 stopniach nieco ponad godzinę, aż zrobi się ciemnobrązowa.
Czas pieczenia zalezy od grubości babki.
Po wyjęciu z pieca warto chwilę odczekać, babkę dobrze odkroić od brzegów. Można ją wyciągać po kawałku z blachy lub odwrócić na desce do krojenia i wtedy porcjować. Na ciepło jest dość luźna i trudna do porcjowania, Serwujemy samą albo też polaną sosem wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation