Kuchnia

drugie danie

Risotto z warzywami | Pani Fotograf Gotuje!

Oto przepis na Risotto z warzywami
Składniki
Ryż – 1 szklanka
Białe wino – 250 ml
Bulion warzywny – przyznam że nie wiem ile go użyłam, dolewałam bowiem stopniowo, szacuję że było to około 2, może 3 szklanek.
Marchewka, użyłam mrożonej – około ½ szklanki
Groszek zielony, użyłam mrożonego – około 1 szklanki
Kalafior
Masło – 2 łyżki
Cebula – 1 sztuka
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Liście laurowe – 4 sztuki
Ziele angielskie – 5 sztuk
Przygotowanie
Przygotuj bulion warzywny. Przyznam się że poszłam na łatwiznę i wspomogłam się kostką. Do garnka wlałam około 1,5 – 2 litry wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, kostkę warzywną, doprowadziałam do wrzenia i wrzuciłam kalafior. Gdy kalafior stał się miękki wyjęłam go z bulionu łyżką cedzakową. Do bulionu, który cały czas się gotował wrzuciłam mrożony groszek i marchewkę, gotowałam chwilę i wyjęłam je łyżką cedzakową z bulionu. Ty możesz przygotować swój bulion w dowolny, ulubiony przez Cienie sposób.
Pokrój drobno cebulę, zeszklij na patelni na oleju. Na patelnię dodaj ryż i smaż kilka minut cały czas mieszając. Mieszanie to bardzo istotna czynność podczas przygotowywania risotto i nie wolno o niej zapominać. Gdy ryż wchłonie płyn dolewaj przygotowany wcześniej gorący bulion. Ja dolewałam go po około 1 chochelce do zupy. Cały czas mieszaj ryż i w miarę jak chłonie bulion dolewaj jego kolejne porcje, do momentu aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien być oblepiony powstałym podczas gotowania sosem. Nie powinien być rozgotowany w środku.
Pod koniec do ryżu dodaj 2 łyżki masła i ugotowane wcześnie warzywa.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem
Smacznego!
Czas potrzebny na przygotowanie: 15 minute(s)
Czas gotowania risotto: 20 minute(s)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation