Kuchnia

imprezka

Kiedyś już chyba Wam pisałam, że w moim rodzinnym domu nie było zwyczaju jedzenia barszczu czerwonego, uszek czy pierogów na Wigilię. U nas zawsze jest barszcz biały z grzybami. W tym roku postanowiłam jednak powiększyć zestaw dań wigilijnych właśnie o pieczone pierogi z kapustą i grzybami - i wiecie co? Jestem pewna, że od dzisiaj już na stałe wejdą do naszego menu. Pierogi wyszły fenomenalne! Cudownie kruche, delikatne ciasto swój lekko żółty kolor zawdzięcza olejowi kukurydzianemu. Farsz natomiast wzbogaciłam o olej z pestek dyni. To moje ostatnie odkrycie i zakochałam się w jego smaku bez pamięci. Farsz dzięki niemu baaardzo zyskał. Jeśli jeszcze nie macie przepisu na wigilijne pierogi to bardzo, ale to bardzo Wam polecam!!!!

Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej (ok. 400g)
100g masła
100g smalcu lub margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka oleju kukurydzianego (użyłam Basso - klik)

ponadto:
kminek do posypania
jajko roztrzepane do posmarowania


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodać olej kukurydziany (nada ciastu sprężystości i poprawi kolor). Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 2 godz.


Składniki na farsz:
20g suszonych grzybów
450g kiszonej kapusty (najlepiej domowej - klik)
1 duża cebula
1 żółtko
sól (użyłam Paddi Tartufi - klik)
pieprz
2-3 łyżki oleju sojowego (użyłam Basso - klik)
25ml oleju z pestek dyni (użyłam Fandler - klik)


Grzyby zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie (w razie konieczności dolać). Grzyby pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć ją krótko na oleju sojowym. Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały i cebulkę. Całość podlać odrobiną wody, przykryć i gotować do miękkości. Gdy zmięknie zdjąć z ognia, dodać żółtko (jajko ma być wyparzone i umyte) i energicznie wymieszać. Na koniec wlać olej z pestek dyni (olej ten ma fenomenalny smak i zapach i sprawi że nadzienie będzie wyjątkowo pyszne). Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki i przełożyć na stolnicę. Rozwałkować dość cienko na grubość ok 2-3mm. Wycinać kółka o średnicy 8cm, nakładać łyżeczką farsz i sklejać pierogi. Powinno nam ich wyjść ok 35 szt. Wszystkie je układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp 190 stopni na złoto. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation