Kuchnia

jedzenie

Uwielbiam gotować: Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
[forma o wym. 40 cm x 25 cm]

Ciasto:
4 jajka
2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zamiast gałki i cynamonu dałam przyprawę piernikową)
3 szkl. startej marchwi
1/2 szkl. rodzynek
1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów
Krem:
25 dag serka kremowego typu 'Philadelphia'
5 łyżek masła (70 g)
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub aromatu śmietankowego)
1 szkl. cukru pudru


Ciasto: Jajka miksuję z cukrami na puszystą białą masę, dodaję olej i dalej miksuję. W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, łączę z masą jajeczną. Dodaję starte na drobnych oczkach tarki marchewki, rodzynki, pokrojone orzechy i znów mieszam.
Wykładam ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Piekę ok. 40 minut w temp. 180*C.
Krem: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wkładam na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównuję i widelcem robię wzorki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation