Moje Wypieki | Placuszki z dyni
Składniki:
600 g miąższu z dyni
2 duże jajka
100 - 150 g mąki pszennej (lub więcej, do związania gęstego ciasta)
szczypta soli
Ponadto do podania:
cukier puder do posypania
powidła śliwkowe
Dynię obrać, wydrążyć. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu zmiksować na dyniowe puree. Dodać jajka, mąkę pszenną (mąki dodaję mniej, gdy dynia jest starta; kiedy jest w postaci puree dodaję jej więcej - ilość mąki zawsze należy dostosować do gatunku dyni, niektóre nie potrzebują jej dużo), szczyptę soli, dobrze wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z cukrem pudrem i/lub z powidłami śliwkowymi.
Uwaga: do placuszków w celu podniesienia walorów smakowych można dodać drobno posiekaną cebulkę (jak do placków ziemniaczanych),
Smacznego :-).
---------------------------------------
https://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/placki-z-dyni
Placki z dyni Przepis - Jak ziemniaczane
Składniki potrzebne do przygotowania placków z dyni
Poniższe proporcje pozwoliły mi usmażyć kilkanaście placuszków, które wystarczyłyby na przekąskę dla trzech, lub na solidne danie obiadowe dla dwóch osób.
ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
2/3 szklanki mąki pszennej
dwa jajka
przyprawy: imbir, sól, pieprz
dwie łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia
Składniki dodatku w postaci sosu pomidorowego
dwa pomidory świeże lub z puszki
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
przyprawy: zioła, sól, pieprz
Przygotowanie placków z dyni
Dynię oczyściłem z pestek i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem na kilka większych kawałków.
Każdy kawałek dyni starłem na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Startą dynię wrzuciłem do dużej miski.
placki z dyni
Do małej miseczki wbiłem dwa jajka, dodałem oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszałem przy pomocy trzepaczki.
Roztrzepane z przyprawami jajka wlałem do miski z dynią i wszystko starannie wymieszałem.
Następnie do miski wsypałem mąkę i znowu mieszałem wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przed smażeniem placków zająłem się przygotowaniem prostego sosu. Zmiksowałem delikatnie w blenderze dwa pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości oregano. Zamiast sosu pomidorowego z powodzeniem możesz dodać do placków dyniowych kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.
Następnie na patelni rozgrzałem dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładałem niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
Placki smażyłem po ok. dwie minuty z obu stron. Kiedy były już ładnie przyrumienione (patrz na zdjęcie), zdejmowałem z patelni i od razu podawałem.
Smacznego! :-)