Kuchnia

omnomnomnom

Wegetariańska lasagne z ricottą

Składniki na 6 porcji:
passata pomidorowa 300ml,
czosnek 1 x ząbek,
bazylia świeże liście,
ostra papryka 1 x łyżeczka,
żółta cukinia 1 x sztuka,
bakłażan 1 x sztuka,
suszone pomidory
ser mozzarella 2 x kulka,
ser ricotta 150g,
sok z ½ cytryny,
sól morska,
bagietka pełnoziarnista 300g (opcjonalnie),
oliwa z oliwek 10g (1 x łyżka),
Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Na patelni posmarowanej oliwą podsmażyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać passatę pomidorową, ostrą paprykę i bazylię.
3. Dusić na małym ogniu około 15 minut.
4. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry.
5. Bakłażana posolić i odstawić na pół godziny na bok.
6. Po tym czasie wypłukać bakłażana z soli.
7. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy.
8. Namoczyć w nim plastry bakłażana i cukinii.
9. Ułożyć dolną warstwę z warzyw i położyć na niej ser ricotta skropiony cytryną.
10. Na serze położyć kolejną warstwę warzyw.
11. Położyć na niej starty ser mozzarella, pomidory suszone i posypać ulubionymi ziołami.
12. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
13. Zapiekankę można spożywać z pełnoziarnistą bagietką.
14. SMACZNEGO!

http://www.fitnow.pl/pl/dieta/lasagnia-grzechu-warta?page=2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation