Kuchnia

przepisik

Wolno pieczona gicz wołowa z glazurowaną cebulką

Składniki (1 spora lub 2 mniejsze porcje):
500g giczy wołowej
4 cebule
2 łyżki miodu
100ml octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego peperoni (można mniej)
1 łyżeczka soli
pieprz
500ml wody (lub bulionu)
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy na bardzo rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron, żeby mięso się ładnie przyrumieniło. Przekładamy do naczynia do zapiekania (użyłem patelni z odłączaną rączką, więc u mnie było to to samo naczynie). Dorzucamy cebule pokrojone w duże kawałki. Posypujemy rozmarynem, peperoni i solą. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i wodę lub bulion. Całość szczelnie przykrywamy (użyłem folii aluminiowej) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Pieczemy przez przynajmniej 3 godziny, a najlepiej 4. Po jakimś czasie trzeba sprawić poziom płynu i ewentualnie dolać wody. Większość wody ma odparować, ale trzeba pilnować, żeby nie nastąpiło to za szybko i całość się nie przypaliła. Gotowe mięso po tak długim pieczeniu powinno być bardzo miękkie i delikatne. Gdy danie jest gotowe trzeba spróbować sosu i ewentualnie doprawić go solą. Jeśli ktoś boi się przesolenia może dać mniej soli na początku i doprawić gotowy sos. Ponieważ sos zawiera miód i słodkawy ocet balsamiczny trzeba go dobrze posolić dla zrównoważenia smaków, ponieważ inaczej będzie po prostu za słodki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation