Kuchnia

Kuchnia

Jabłka z kruszonką - Z rodzynkami i cynamonem
Pieczone jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych owoców mnóstwo. Mogą to być same jabłka lub łączone z innymi owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Wymarzony deser dla dzieci (wówczas pomijamy w przepisie rum). Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Polecam!
SKŁADNIKI

1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
2 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
KRUSZONKA
90 g masła
125 g mąki
80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)
szczypta soli
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne (ok. 20 x 30 cm) grubo wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub do czasu aż kruszonka będzie złocista.
PROPOZYCJA PODANIA

Deser można podawać ze śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką lodów śmietankowych.
WSKAZÓWKI

Kruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy brązowy cukier zamiast cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation