Kuchnia

Kuchnia

Jagodzianki twarogowe - puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z jagodami

Składniki

450 g mąki pszennej
150 g mielonego twarogu jak na sernik
2 duże jajka
125 ml letniego mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
około 200g jagód
2 łyżki cukru do owoców opcjonalnie

1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut aż drożdże się uaktywnią.
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj twaróg oraz pozostałe składniki i rozczyn i zarób ciasto.
Następnie wyrabiaj tak długo aż stanie się elastyczne i gładkie. Może być nieco lepkie pomimo dobrego wyrobienia, ale unikaj nadmiernego podsypywania mąką, ponieważ ciasto stanie się twarde i zbite.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 45 minut w zależności od temperatury otoczenia oraz użytych składników.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części (lub mniej, jeśli chcesz upiec większe jagodzianki).
Z każdej częsci formuj kulkę, lekko ją rozpłaszcz dłonią. Na środek ułóż jagody i dodaj 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć). Ciasto zaklej dokładnie i układaj w formie żaroodpornej złożeniem do dołu.
Wykonaj tę samą czynność w pozostałymi kawałkami ciasta.
Ułożone bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Żółtko rozmąć z łyżką wody i posmaruj dokładnie wyrośnięte bułeczki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-40 minut aż uzyskają brązowozłoty kolor.
Ostudź, polukruj lub oprósz cukrem pudrem wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation